Hozzávalók: 6 személyre
- 250g liszt
- 50g hideg vaj
- 2 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk rozmaring
- 1 tk petrezselyem
- 2 ek metélőhagyma
- 500g Nádudvari túró
- 100ml tej
Tetejére:
- 1 tojás
- bors, fűszerpaprika
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a fűszereket és a sót, majd beleforgatjuk a túrót. A tejet fokozatosan adagolva, gyors mozdulatokkal sűrű, de nem ragacsos tésztát készítünk. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, előbb golyót, majd kb 2,5 cm magas korongot formázunk. 6 részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk borssal és fűszerpaprikával. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A tészta összeállításához használhatunk késes aprítót is.
Ha a hideg vajat lereszeljük nagy lyukú reszelőn, könnyebben eldolgozhatjuk a liszttel. Minél kevésbé olvad meg a vaj a kezünk melegétől, annál omlósabb lesz a végeredmény.
Ha a tésztát nagyon ragacsosnak érezzük, sütés előtt 30 percre tegyük hűtőbe.
Szárított fűszernövények helyett frisset is használhatunk.