Zöldfűszeres scone

Hozzávalók: 6 személyre

  • 250g liszt
  • 50g hideg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk petrezselyem
  • 2 ek metélőhagyma
  • 500g Nádudvari túró
  • 100ml tej

Tetejére:

  • 1 tojás
  • bors, fűszerpaprika

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a fűszereket és a sót, majd beleforgatjuk a túrót. A tejet fokozatosan adagolva, gyors mozdulatokkal sűrű, de nem ragacsos tésztát készítünk. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, előbb golyót, majd kb 2,5 cm magas korongot formázunk. 6 részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk borssal és fűszerpaprikával. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A tészta összeállításához használhatunk késes aprítót is.

Ha a hideg vajat lereszeljük nagy lyukú reszelőn, könnyebben eldolgozhatjuk a liszttel. Minél kevésbé olvad meg a vaj a kezünk melegétől, annál omlósabb lesz a végeredmény.

Ha a tésztát nagyon ragacsosnak érezzük, sütés előtt 30 percre tegyük hűtőbe.

Szárított fűszernövények helyett frisset is használhatunk.

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.