Zöldfűszeres scone

Hozzávalók: 6 személyre

  • 250g liszt
  • 50g hideg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk petrezselyem
  • 2 ek metélőhagyma
  • 500g Nádudvari túró
  • 100ml tej

Tetejére:

  • 1 tojás
  • bors, fűszerpaprika

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a fűszereket és a sót, majd beleforgatjuk a túrót. A tejet fokozatosan adagolva, gyors mozdulatokkal sűrű, de nem ragacsos tésztát készítünk. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, előbb golyót, majd kb 2,5 cm magas korongot formázunk. 6 részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk borssal és fűszerpaprikával. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A tészta összeállításához használhatunk késes aprítót is.

Ha a hideg vajat lereszeljük nagy lyukú reszelőn, könnyebben eldolgozhatjuk a liszttel. Minél kevésbé olvad meg a vaj a kezünk melegétől, annál omlósabb lesz a végeredmény.

Ha a tésztát nagyon ragacsosnak érezzük, sütés előtt 30 percre tegyük hűtőbe.

Szárított fűszernövények helyett frisset is használhatunk.

További receptek

Túrós-citromos pancake
Túrós-citromos palacsinta
45 perc
Epres-túrós leveles tészta
Túrós-epres leveles tészta
30 perc
Túrós-málnás piskóta
Túrós-málnás piskóta
90 perc