A joghurt egészségmegőrző és immunerősítő hatása

Manapság meglehetősen sok stressz éri a szervezetünket, ez a napi munkából, a változékony időjárásból, de a napi hírekből is érkezhet. Ezek nagy része nem elkerülhető, de a szervezetünkre gyakorolt hatásokat tudjuk csökkenteni, segítve ezzel a szervezetünk egészséges ellenálló-képességét. Kiemelkedő munkát végez az immunrendszerünk egyensúlyának kialakításában az emésztési rendszerünk.

Az ember emésztési rendszere több ezer fajta baktériumot tartalmaz, de minden embernél ezek aránya különböző. Vannak jótékony hatású, semleges és néhány akár problémákat is okozhat túlzott elszaporodása esetén.  Ha a “jó” és “nem túl jó” baktériumok között felborul az egyensúly, akkor nehézségek léphetnek fel az immunrendszerben, az emésztésben, sőt, ez még a mentális egészségünkre is kihathat. Ehhez néha elég egy megfázás, néhány antibiotikum, vagy erősen stresszes időszak is.

Van egy jó hírünk! Emésztési rendszerünk egyensúlyának megtartásához néha egészen egyszerű dolgok jelenthetnek segítséget. Ilyen például a tehéntejből készült natúr joghurt is. A tejet gyakran nem, vagy csak nehezen tudjuk megemészteni, de joghurt formában szinte mindenki tudja fogyasztani. Laktózérzékenység esetében már elérhető laktózmentes változatban is. A joghurt megtalálható különböző zsírtartalommal és fehérje tartalommal is, sokféle elkészítési módja, gyártási technológiája van jelenleg. A New York-i városi egyetemen átfogó kutatást végeztek a joghurt emésztőrendszeri és egészségre gyakorolt hatásairól és arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a joghurt rendszeres fogyasztásával többféle módon lehet egészségesebben élni. A legjobb hír, hogy megnő a várható élettartam, hiszen a joghurt napi rendszerességgel történt fogyasztása esetén csökkent a szív és érrendszeri megbetegedések száma, csökkent a magas vérnyomás előfordulása, de még a rákos betegségekkel kapcsolatos számok is csökkentek.

Több eredmény is igazolta, hogy a rendszeres joghurt fogyasztóknak javul az emésztésük, a közérzetük, az immunrendszerük. Kimutatták, hogy a joghurt fogyasztása csökkenti a laktózérzékenységet, az allergiás tüneteket, javítja az emésztés egészséget és gyulladáscsökkentő hatása is van. Egy másik tanulmány a csontokra gyakorolt jótékony hatását vizsgálta, és kimutatta, hogy mind a nők, mind a férfiak körében 30-50%-al csökkent a csonttörések száma, mely esetben vélhetően a csontok kalcium tartalmának optimálisabb mértékét segítette elő.

Ez csak néhány a joghurt rengeteg kedvező egészségügyi hatásai közül. Nincs szabály, hogyan fogyasszuk, hiszen ha gyümölcsöt, magokat, granolát is adunk hozzá, akár teljes értékű étkezést is nyerhetünk vele! Fogyasszuk gyakran, mindenki ízlésének megfelelően!

Sose feledjük, hogy egészségünkben tapasztalt negatív változások esetén minden esetben kérjünk orvosi segítséget is!


Források: 

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/suppl_1/4/1819293?login=true

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/should-

yoghurt-cultures-be-considered-probiotic/C8BDCDE1A645B0E0EA11DFB0FBA81B42

https://www.yogurtinnutrition.com/yogurt-is-a-nutrient-rich-food-and-contains-micronutrients-and-macronutrients/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/gmic.29330?scroll=top&needAccess=true

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521691803001318

A joghurt 10 jótékony hatása (drtihanyi.com)

Joghurt: egészséges vagy mégsem? | Házipatika (hazipatika.com)