Hozzávalók: 8 szelet / 8 személyre
Az alaphoz:
- 150g vajas keksz
- 3 púpos ek baracklekvár
- 30g vaj
A krémhez:
- 500g Nádudvari Túró
- 200ml habtejszín
- 250g mascarpone
- 60g rizs (szárazon mérve)
- 100g porcukor
- 1 citrom leve és héja
- 1 csomag zselatin fix (elhagyható)
Forma:
- 18cm átmérőjű kapcsos tortaforma
Elkészítés:
A kekszet finomra daráljuk, elkeverjük a vajjal és a lekvárral, és a sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, és félretesszük, amíg teljesen kihűl.
A habtejszínt lazán felverjük.
A túrót tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mascarponét, és a zselatin fixet (ha használunk). Robotgéppel krémesre dolgozzuk. Belereszeljük a citrom héját és belenyomjuk a levét. Hozzákeverjük a főtt rizstm és végül óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt is. A kész krémet a kekszes alapra kanalazzuk, enyhén lenyomkodjuk, a tetejét elsimítjuk. 4-6 órára hűtőbe tesszük.
Kivesszük a tortaformából, a tetejét eperrel, áfonyával, citromszeletekkel és mentalevelekkel díszítjük, de használhatunk már, lágy húsú idénygyümölcsöt is.